RSS

Welcome to my Blog. Enjoy reading :)


Retete

Prajiturele de Craciun


INGREDIENTE

250 gr biscuiti
1 pachet margarina pentru prajituri
150 gr nuca
3 linguri cacao
4 linguri zahar
1 fiola esenta de rom
pentru glazura:
100 gr ciocolata alba
150 gr zahar-100 ml lapte
1 lingura margarina pentru prajituri
Portii: 8-10

PREPARARE

Topeste margarina impreuna cu zaharul, adauga cacaoa, apoi lasa sa se raceasca. Intre timp zdrobeste biscuitii si amesteca-i cu nucile tocate. adauga margarina topita amestecand usor, stropeste cu esenta de rom si cu palmele umede modeleaza clopotei, braduti, stelute si tot ce mai vrei; separat, topeste ciocolata cu zaharul, adauga treptat laptele amestecand energic.
Dupa ce s-a legat bine pune margarina si mai amesteca putin, imbraca apoi clopoteii cu aceasta glazura, pentru decor presara rapid fulgi din ciocolata sau ciocolata rupta bucatele. lasa la rece cel putin o ora.

Pachetele cu ficatei

INGREDIENTE

Pentru compozitie:
2 oua
100gr faina
150ml lapte
25 gr drojdie
1lingura ulei
sare.
Pentru umplutura:
500 gr ficatei de pui
2 cepe
1 cescuta de vin
1 lingurita condiment pentru pui.
Portii: 5-6

PREPARARE

Intr-un vas se amesteca faina, drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Adauga uleiul si ouale batute cu un praf de sare.
Toarna restul de lapte si framanta bine, apoi lasa-l sa cresca. intre timp caleste ceapa tocata, adauga ficateii taiati mici si lasa-i la foc mic, pana se patrund bine.
Spre final, stropeste-i cu putin vin si lasa-i sa scada bine.
Din aluat se intind 2 foi subtiri si taie patrate mai mari, in mijlocul lor pune amestecul de ficatei si presara condimentul, uneste fiecare colt al patratului de aluat spre mijloc si rasuceste.
Unge pachetelele cu un ou batut si aseaza-le intr-o tava unsa cu ulei.
Prajeste-le cca 20 minute, inainte sa le servesti le poti orna cu ceapa verde.


Friptura de porc la cuptor cu garnitura de mere

INGREDIENTE

1,5kg carne de porc cu sorici
3 linguri ulei
1 lingurita cuisoare
1 kg cartofi
4 mere
4 bulbi de arpagic
200 gr fructe de merisor
4 linguri jeleu de mere
4 linguri suc de lamaie
1 varf cutit piper Cayenne.
Portii: 6-8

PREPARARE

Se incalzeste jeleul de mere si se amesteca cu sucul de lamaie si piperul Cayenne.
Se spala carnea de porc, se sterge cu prosopul, apoi se cresteaza soriciul cu un cutit in forma de romburi.
Carnea astfel pregatita se prajeste putin in ulei, pana isi schimba culoarea. cuptorul il incingeti la temperatura de 175 de grade.
In soriciul astfel crestat infigeti cuisoarele, apoi puneti carnea intr-un vas special pentru cuptor si adaugati 300ml apa, ungeti soriciul cu jeleu si dati 90 de minute la cuptor; mai ungeti din cand in cand crusta fripturii cu jeleul ramas. spalati cartofii si fierbeti-i 20 de minute, lasati-i sa se raceasca si curatati-i, la fel procedati si cu bulbii de arpagic si merele pe care le taiati felii si le puneti in cuptor langa carne dupa 80 de minute de coacere a carnii.friptura o garnisiti cu fructele de merisor si legume.


Snitel imperial

INGREDIENTE

3 bucati piept de pui;
100 g smochine;
100 g cascaval;
50 g alune de padure;
3 oua;
100 g faina;
150 g pesmet;
300 ml ulei;
sare, piper si alte condimente.
Portii: 6

PREPARARE

Pieptul de pui se curata de pielite, se spala si se taie in doua, astfel inc?t din fiecare bucata sa iasa doua portii.
Bucatile obtinute se cresteaza cu un cutit bine ascutit, pentru ca ulterior sa poata fi umplute.
Se presara carnea cu sare si piper (condimente). Smochinele se taie in cubulete si se amesteca bine cu cascavalul dat pe razatoarea mare, se adauga alunele pisate si un ou. Se omogenizeaza bine si cu acest amestec se umple fiecare bucata de piept de pui, apoi se prinde pe margini cu scobitori. Se trece pieptul de pui prin faina, apoi prin ou batut si in final prin pesmet. Se prajesc snitelele in uleiul bine incins, la foc potrivit, iar cand acestea sunt bine rumenite, pe ambele parti, se scot pe servetele absorbante. Snitelele se servesc calde, iar ca garnitura se recomanda un sote de legume.


 

Tort diplomat

INGREDIENTE

Sirop:
1/4 kg de zahar
1/4 L apa

Blat:

8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de faina

Crema:

1+1/2 Kg frisca (1L pt. crema si 1/2 pt. ornat)
10 oua
1+1/2 cana de zahar
2 cani de lapte
4 linguri rase de gelatina sau 4 pliculete
3 lingurite nes (dupa gust)
Portii: 10-12

PREPARARE

Sirop:
Se prepara 1/2 litru de sirop de zahar ars astfel:
se pune 1/4 kg de zahar la ars (ca la crema de zahar ars);
dupa ce s-a ars zaharul se pune 1/4 L apa si se lasa la rece.

Blat:

Se separa albusul de galbenus. Se bat bine albusurile, se adauga zaharul, se adauga apoi galbenusurile unul cate unul. In compozitia de mai sus se adauga faina, punand cate o lingura pe rand si amestecand de la fundul vasului spre suprafata cu telul pana se termina faina.
Se incinge cuptorul la 180 grade.
Se unge forma de tort cu ulei si se tapeteaza cu faina, dupa care se adauga compozitia in tava si se baga la cuptor.
Este de preferat sa se puna o tava cu apa in cuptor.
Se lasa la rece si se taie in doua.

Crema:
Ouale + zaharul + laptele + gelatina se amesteca toate, se pun la foc aproximativ 15 minute (pana se duce spuma). Atentie sa nu se taie!
Se lasa la rece.
Se imparte in doua parti: una se amesteca cu jumatate din frisca si nes si se toarna peste prima foaie de blat dupa ce aceasta s-a insiropat; se pune a doua foaie de blat, se insiropeaza si se pune cealalta parte de crema adica: crema facuta + jumatate din frisca.
Se adauga stafide, ananas si fineti, se acopera fructele si se pune la rece.

Se orneaza cu frisca si fructe.



Prajitura cu crema de lapte

INGREDIENTE

Blat: 
8 oua,
5 linguri ulei,
8 linguri zahar,
10 linguri faina,
esenta rom;

Crema: 
4 oua,
15 linguri zahar,
1 l lapte,
8 linguri faina,
1 lingura unt,
esenta rom;

Pentru ornat: 
frisca,
ciocolata rasa
Portii: 6-8

PREPARARE

Blat: se bat albusurile spuma cu putina sare; se adauga zaharul si galbenusurile frecate cu ulei; se adauga faina si romul amestecind usor. Se da la cuptor la foc potrivit cca.15 min.

Crema: se amesteca ouale cu zaharul, faina, esenta si o cana de lapte. Restul de lapte se pune la fiert la foc mic si atunci cind fierbe se adauga compozitia de mai sus. Se fierbe cca. 10 min, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca complet.

Se taie blatul in 4 bucati egale si fiecare dintre acestea se taie transversal in doua parti.

Se umple cu crema fiecare parte. Se orneaza prajitura cu frisca si ciocolata rasa.



Chiftelute din peste

INGREDIENTE

1,5 kg peste,
100 gr.
paine alba,
350 gr. ceapa,
50 gr. faina,
1 ou,
150 ml ulei,
o legatura verdeata,
sare,
piper
Portii: 10-12

PREPARARE

Pestele curatat si dezosat, impreuna cu painea inmuiata in apa si ceapa calita in ulei, se da prin masina de tocat, apoi se framanta cu sare, piper, oua si verdeata.

Chiftelutele se dau prin masina si se prajesc. Se pot prepara din toate speciile de peste, de preferat insa pestele alb.

Se consuma de preferat calde.



Cotlete de porc- reteta speciala de Craciun

INGREDIENTE

5 Cotlete sau coaste de porc - aproximativ 1 kilogram
(ai grija sa alegi o carne mai inchisa la culoare si cu ceva grasime, nu din aceea rozalie, macra)
1 Ceasca de supa de pui Maggi (nota 1)
2 Linguri de otet balsamic (nota 2)
1 1/2 Linguri de suc proaspat de lamaie
2 Linguri de miere
2 Linguri de ulei de masline
1/2 Ceasca de ceapa rosie, tocata marunt
3 Catei de usturoi, tocati
1 Ceasca de masline negre (dintr-acelea bune), fara samburi, tocate marunt
1/2 Lingura de cimbru uscat
1 Lingura de tarhon
2 Linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt
1/2 Lingura de sare
1/2 Lingura de piper
1/2 Lingura de boia
Portii: 5

PREPARARE

Nota 1: Atunci cand pregatesti aceasta reteta pentru o masa 'simandicoasa', inlocuieste parte din supa de pui cu vin de Marsala (acesta este primul ingredient 'scump')

Nota 2:
 Stiu ca otetul balsamic nu este ieftin, dar merita

1. Pune carnea intr-o farfurie intinsa, de sticla sau plastic, si strapunge-o bine de multe ori cu o furculita, pe ambele parti. Intr-un castron, amesteca supa de pui, otetul balsamic, sucul de lamaie si mierea si toarna totul peste carne. Intoarce carnea de pe o parte pe cealalta pentru a o unge bine, acopera farfuria si pune-o la frigider cam 8 ore (poti face asta inainte de a pleca spre serviciu, daca te hotarasti sa gatesti in timpul saptamanii), dar in niciun caz mai mult de 24 de ore.

2. Incinge o tigaie la flacara medie spre mare si prajeste celelalte ingrediente (ceapa, maslinele, usturoiul, patrunjelul si condimentele) vreo 5 minute, pana cand ceapa s-a inmuiat bine. Scoate carnea din marinata (ai grija sa nu arunci marinata) si adaug-o in tigaie. Lasa la foc vreo 5 minute pe fiecare parte (astfel incat ambele parti sa fie bine rumenite). Adauga marinata si lasa pe foc pana incepe sa fiarba, apoi scade flacara, pune capacul si lasa sa fiarba mocnit vreo 15-17 minute. Asta e tot!
Cand servesti, toarna sosul rezultat in tigaie peste carne. Indiferent daca vei realiza pe moment sau nu, nici tu si nici cel mic nu veti uita vreodata gustul acestor cotlete de porc



Salata de boeuf

INGREDIENTE

1 kg cartofi
1 piept de pui
300 g morcovi
200 g gogosari murati
400 g castraveti murati
100 g mazare fiarta
1 lingura de mustar
sare
piper
Portii: 10-12

PREPARARE

Cartofii impreuna cu morcovii se spala bine si se pun la fiert,
Dupa ce se fierb se curata si se taie cubulete impreuna cu castraveti si gogosari.
Peptul de pui se fierbe si el cu sare si un pic de ulei, dupa care se taie cubulete.
Maioneza se poate cumpara sau prepara din 2 galbenusuri crude si doua fierte,se freaca impreuna cu uleiul, mustar ,zeama de lamaie si sar.
Se amesteca bine legumele si carnea impreuna cu mazarea dupa care se adauga si maioneza si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.






Prajitura delicioasa cu mere

INGREDIENTE

10 oua - 2 Kg de mere
10 linguri de zahar - 100g de nuci
10 linguri de faina - 100g de stafide
10 linguri de ulei - scortisoara
1 praf de copt - 1 cana zahar
Portii: 10

PREPARARE

Albusurile se bat spuma cu 10 linguri de zahar, se adauga dreptat,uleiul,galbenusurile si faina amestecata cu praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se introduce la cuptor.
Merele se curate de coaja, se rad si se calesc impreuna cu zaharul si scortisoara, se adauga apoi stafidele spalate si nucile sfarmate
Dupa ce blatul s-a racit, se insiropeaza si se intinde deasupra lui compozitia de mere racite si se orneaza cu frisca si ciocolata rasa




Ciocolata de casa

INGREDIENTE

150 gr. unt,
250 gr. lapte praf,
100 gr. cacao,
500 gr. zahar,
0,150 l apa,
unt pentru tava;
vanilie,
alune (facultativ)
Portii: 5-7

PREPARARE

Se amesteca foarte bine untul cu laptele si cacaua, pana se formeaza o pasta omogena.

Se fierbe un sirop din zahar si apa pina se leaga ca pentru dulceata. Dupa ce se raceste putin siropul, se toarna cite putin peste pasta.

Tava se va tine la rece (zero grade) cel putin 12 ore. Inainte de a se a umple, tava trebuie unsa cu unt.

Se obtine 1 kg. de ciocolata.



Tort cu ciocolata si frisca

INGREDIENTE

Pentru blat:
6 oua,
250g zahar,
100ml ulei,
250g faina,
1 praf de copt,
1 esenta de rom
Pentru glazura: 
6 cuburi ciocolata de menaj,
70g unt,
4 linguri de lapte,
1 tub de frisca
Pentru crema: un borcan de crema de cicolata din comert 
Portii: 10-12

PREPARARE

Blatul: galbenusurile cu 1/2 din zahar + 5 linguri de apa se bat.Se adauga treptat uleiul, apoi faina amestecata cu praful de copt si esenta de rom, rezulta crema densa in care se vor amesteca cu mana foarte usor albusurile batute spuma cu 1/2 zahar. Se tapeteaza forma de tort se toarna compozitia si se introduce la cuptor, foc moderat, 45 minute.

Glazura: Se pune la topit ciocolata (se topeste in baie de abur) si se adauga apoi laptele si untul.
Dupa ce blatul s-a racit se taie in doua se insiropeaza cu cafea si se pune crema din cutia de fineti.
Deasupra se toarna glazura si se orneaza cu frisca

Scrie-i Mosului